Ögonsjukdommar
Glaskroppsavlossning
Ögats inre fylls ut av en geléaktig och genomskinlig vätska, glaskroppen. Till följd av ett naturligt åldrande kan man få glaskroppsavlossning och det är oftast helt ofarligt, men behöver undersökas för att kontrollera om näthinnan påverkats.
Glaskroppen ligger normalt ann mot näthinnan, men när glaskroppen skrumpnar ihop släpper den från näthinnan. Om glaskroppen inte släpper så lätt kan den dra i näthinnan, detta kan uppfattas som ljusblixtrar. Andra vanliga symptom är glaskroppsgrumlingar (floaters) som kan se ut som flugor, streck, slöjor, moln eller nät som flyter förbi i synfältet.
Efter en konstaterad glaskroppsavlossning kan man leva som vanligt. Blixtarna och grumlingarna brukar minska med tiden och man brukar vänja sig vid att de finns. Om grumlingarna är stora och väldigt besvärande kan man i vissa fall laserbehandla beroende på var i ögat grumlingen finns. Börjar man plötsligt att se nya grumlingar och blixtrar är det viktigt att snabbt få ögonen kontrollerade igen.
I vissa sällsynta fall kan glaskroppsdragningen leda till att det går hål på näthinnan (retinal ruptur). Det kan i sin tur leda till näthinneavlossning när vätska sipprar in genom rupturen. Symptom på näthinneavlossning kan likna glaskroppsavlossning och därför är det viktigt att alltid få ögonen kontrollerade.

Glaskroppsgrumlingar kan bland annat uppfattas som små svarta streck som rör sig i synfältet.
Det man ska vara extra uppmärksam på är grumlingar som ökar, blixtrar, fast skugga/gardin som till en början påverkar synen i den perifera delen. Om näthinnan lossnar ses det som en mörk skugga i synfältet, när skuggan ökar förlorar man till sist detaljseendet när gula fläcken lossnar. Det är viktigt att omgående kontakta sin ögonmottagning för att bli undersökt av ögonläkare och behandlas inom de närmsta dagarna.
Boka en tid idag!
Vi gör vårt bästa för att du ska hitta en tid som passar dig.