Ögonsjukdommar
Glaukom (Grön starr)
Glaukom är en ögonsjukdom som vid ett förhöjt ögontryck kan orsaka skador på synnerven. Eftersom sjukdomen oftast har ett smygande förlopp och inte påverkar den centrala synen i ett tidigt skede, kan det ta flera år innan man själv upptäcker en synpåverkan. Därför är det viktigt att undersöka ögonen regelbundet hos sin optiker för att tidigt upptäcka förändringar.
Vid förlust av synnervstrådar minskar synfältet och kan ge fläckar av synfältsbortfall. Det kan göra att man går in i saker eller har svårt för att gå i trappor. Synfältsdefekterna kan leda till att körkortet blir indraget eftersom det kan vara svårt att upptäcka barn eller andra personer som t.ex. ska korsa ett övergångsställe.
Det går inte att få tillbaka synen med hjälp av behandling på de område som redan har drabbats av synförlust. Behandlingen kan hjälpa till att bevara den synförmåga som finns kvar. Synfältsdefekterna börjar oftast mer perifert och i ett senare skede drabbas även den centrala delen.
Glaukom kan även komma plötsligt, men båda varianterna är allvarliga och kräver behandling för att bromsa sjukdomsutvecklingen. En obehandlad glaukom kan i värsta fall leda till att man blir blind.
Diagnosen är ovanlig hos personer under 50 år, men stigande ålder ger ökad risk att drabbas. Andra riskfaktorer för att utveckla glaukom är ärftlighet inom familjen, framför allt syskon och därefter föräldrar. Även rökning, kraftig närsynthet och vissa systemsjukdomar som diabetes, reumatism och högt blodtryck ger ökad risk för glaukom.
Olika typer av glaukom:
Kronisk glaukom (öppenvinkelglaukom) – Den vanligaste varianten som gör att synnerven långsamt förtvinar. Oftast är ögontrycket för högt utan att man själv märker det.
Akut glaukom (trångvinkelglaukom) – Beror på att det är trångt eller stopp i trabekelverket/kammarvinkeln och stoppar flödet av kammarvattnet. Det leder till akut högt tryck och kan ge kraftig värk i ögat, nedsatt syn, rött och irriterat öga, huvudvärk och illamående. Drabbar oftast bara ett öga och uppstår plötsligt. Behöver behandlas omgående hos ögonläkare.
Behandling
Vid behandling av all glaukom försöker man sänka trycket i ögat och i första hand används ögondroppar. Det finns även behandling med laser eller kirurgi för att öka avflödet av kammarvattnet. Syftet är att bromsa utvecklingen av skador. Ögonläkaren väljer behandlingsform efter en noggrann undersökning.
Välkommen att boka en ögonhälsoundersökning!
Boka en tid idag!
Vi gör vårt bästa för att du ska hitta en tid som passar dig.