Ögonsjukdommar
Makuladegeneration (AMD)
Makuladegeneration är åldersförändring i gula fläcken (makula) och påverkar den centrala delen av synskärpan. På engelska heter det Age-related Macular Degeneration och förkortas AMD.
Makula är det område på näthinnan som det finns flest synceller i ögat. Här ser vi som absolut skarpast och därför blir det extra känsligt för olika förändringar. Hos personer över 60 år är AMD den vanligaste orsaken till försämrad syn i västvärlden.
Det är större risk att drabbas av AMD desto äldre man blir. Andra riskfaktorer är ärftlighet och rökning.
Vilka symptom som uppstår kan variera för både torr och våt AMD. Det är detaljseendet som drabbas, vilket ger problem med att läsa och se små detaljer.
- Synen upplevs bättre en dag och sämre nästa (tidigt tecken)
- Problem med att läsa, delar av ord eller bokstäver faller bort
- Svårt att känna igen ansikten
- Bilden upplevs grå centralt i synfältet
- Svårt med mörkerseendet
- Långsam mörkeradaptation (svårt att växla från ljus till mörker)
- Linjer man vet är raka ses krokiga
- Ökad incident av fallolyckor eller depression
- Oftast i båda ögonen
- Svårt att bedöma avstånd om ena ögat drabbas
- Långsam försämring av synen (torr AMD)
- Snabb försämring av synen (våt AMD)
- Plötsligt centralt synfältsbortfall (våt AMD)
Makuladegeneration finns i två olika former, torr AMD och våt AMD:
Torr AMD
Torra förändringar är vanligast och beror på att näthinnans pigmentepitellager inte hinner forsla bort slaggprodukter. Det bildas så kallade drusen som är åldersrelaterade inlagringar och/eller pigmentförskjutningar i makulaområdet som skadar syncellerna. Det ser ut som välavgränsade eller fluffiga gula prickar respektive ljusa/mörka områden vid bedömning av ögonbottenbilder. Det ger en långsam försämring av synen och det finns i dagsläget ingen medicinsk behandling.
Hur fort förändringarna i makula sker är individuellt. Oftast börjar symptomen i ena ögat och senare även i det andra. Torra förändringar är kroniska och i slutändan drabbas båda ögonen.
Genom världens största ögonstudie AREDS 2 som startade 2006 undersökte man hur vissa vitaminer, mineraler och antioxidanter i en specifik kombination kunde motverka skadliga förändringar i makula. Totalt följdes cirka 8000 patienter under 10 år och resultatet visade en minskad risk för avancerad AMD på 25-30 procent i jämförelse med referensgruppen som fått placebo.
Har man rikligt med drusen och fortfarande god synskärpa kan det i bästa fall bromsa sjukdomsförloppet några år genom att ta detta specifika kosttillskott. Har man endast pigmentförskjutningar ger inte kosttillskott någon större effekt. Om man har höga blodfetter ska man vara försiktig med kosttillskott som innehåller omega-3.
Eftersom man inte kan behandla torr AMD är det viktigt att själv kontrollera ögonen regelbundet med ett amslerkort som finns att få hos din optiker eller ögonläkare. Det är ett kvadratiskt rutnätsmönster som ska hållas på 30-35 cm från ögonen och det är viktigt att ett öga i taget testas. Upplever du en plötslig förändring ska du genast ta kontakt med din optiker eller ögonklinik, då kan det ha övergått till våt AMD.
Våt AMD
Den våta formen är inte lika vanlig som torr AMD, men kan uppstå snabbt och ge allvarlig synförsämring. Ansamlingen av drusen i näthinnan kan trigga immunförsvaret till en inflammatorisk process som leder till att nya blodkärl bildas. Blodkärlen är väldigt sköra och kan lätt börja läcka vilket leder till en svullnad i makula (gula fläcken). Syncellerna skadas av svullnaden och ger sämre syn och raka linjer kan upplevas krokiga eller ansikten förvrängs.
Våt AMD går att behandla med injicering av läkemedel i glaskroppen. Det är oftast ingen botande behandlingen utan en bromsbehandling och kan kräva upprepade injiceringar. Läkemedlet förstör de nybildade blodkärlen som läcker och dämpar svullnaden i makulaomårdet. Det är viktigt att påbörja en eventuell behandling så snart som möjligt.
Det är individuellt hur många injektionsbehandlingar som behövs och hur ofta. Ögonläkaren gör bedömningen beroende på hur sjukdomen utvecklar sig just i ditt öga.
Det är ca 50 % risk att få våt AMD i andra ögat om det drabbats i det ena.
Några god råd till dig som drabbats av torr eller våt AMD:
- Sluta röka för att minska risken för ett snabbare sjukdomsförlopp.
- Du ska inte vara rädd för att fortsätta läsa eller titta på TV, det skadar inte ögonen.
- Sätt dig närmare TV:en om det är svårt att läsa textremsan
- Använd en bra och riktad läsbelysning
- Använd glasögon som vanligt och ta en paus om du blir trött i ögonen.
- Det är bra att använda ett par separata läsglasögon som ger samma lässtyrka i hela glaset i jämförelse med progressiva som har en liten läsdel och kan begränsa läsningen.
- Räcker inte glasögonen till finns det olika förstoringshjälpmedel, din optiker kan hjälpa dig att hitta den bästa lösningen för dig.
- Förstora upp texten om du använder mobil, läsplatta eller dator.
- Är synen väldigt dålig kan remiss skickas av ögonläkaren till syncentralen.
- Om starkare läsglasögon tillpassas krävs det också att man håller texten närmare än tidigare för att det ska fungera.
- Synen kan försämras med tiden så att kraven för att köra bil inte längre uppfylls.
För att tidigt upptäcka förändringar i makulaområdet (gula fläcken) är det viktigt att göra regelbundna ögonhälsoundersökningar. Hos oss på Wingårdhs Optikerklinik fotograferar och skannar vi av din ögonbotten samt kontrollerar ditt synfält för att kunna avgöra om du har några förändringar i makula.
Välkommen att boka en ögonhälsoundersökning hos oss!
Boka en tid idag!
Vi gör vårt bästa för att du ska hitta en tid som passar dig.