Ögonhälsa
Synfel
Rättsynthet (emmetropi)
Rättsynthet innebär skarp syn på långt och nära håll. Det beror på att ljuset som träffar ögat bryts till en skarp punkt på näthinnan i gula fläcken. Det innebär att du inte har behov av korrektion förrän vid cirka 45 års ålder när ögat övergår till att bli ålderssynt. Då blir synen suddig på nära håll och kan korrigeras med, läsglasögon, progressiva glas eller kontaktlinser.
Närsynthet (myopi)
Närsynthet ger suddig syn på avstånd medan objekt på nära håll fortfarande ses skarpa. Det beror på att ögat är för långt i förhållande till sin brytkraft, vilket leder till att ljuset bryts till en punkt framför näthinnan. Det går att korrigera med minusglas och kontaktlinser.
Vanligtvis upptäcks närsynthet hos barn och unga och förekomsten av närsynthet ökar kraftigt i stora delar av världen. Oftast märks det genom att tavlan i skolan blir suddig, men blir skarpare om man sitter närmare eller kisar med ögonen. Huvudvärk och trötthet i ögonen är också vanliga symptom.
Om en eller båda föräldrarna är närsynta ökar det risken för att ditt barn också blir närsynt. Kraftig närsynthet kan senare ge ökad risk för vissa ögonsjukdomar som t.ex. näthinneavlossning, glaukom (grön starr), katarakt (grå starr) och makuladegeneration (förändringar i gula fläcken).
Det finns studier som visar att vissa kontaktlinser och att vistas utomhus har en bromsande effekt för utvecklingen av närsynthet. När vi vistas utomhus används det perifera seendet mer och ögonen växlar oftare mellan att se på avstånd och nära håll. För att läsa mer om detta gå till myopikontroll.
Det är viktigt att korrigera närsynthet och vi rekommenderar årliga synundersökningar för barn och unga. Det medför vissa risker att bli mer närsynt över tid när ögat växer och näthinnan blir tunnare, t.ex. näthinneavlossning som är ett väldigt allvarligt tillstånd.
När ögat börjar bli ålderssynt runt 45 års ålder orsakar det suddig syn på nära håll. Utan glasögon eller kontaktlinser är synen fortfarande skarp på nära håll. Antingen är man bekväm med att ta av och på sina glasögon när man växlar mellan avstånd och nära håll. Annars kan progressiva glas vara lösningen, multifokala kontaktlinser eller fortsätta att använda samma sorts lins, men komplettera med ett par läsglasögon.
Har man korrigerat närsyntheten med ögonlaser strävar man efter att bli rättsynt och kan klara sig utan glasögon eller kontaktlinser fram tills ögonen blir ålderssynta. Då kan man behöva korrigera med ett par läsglasögon, rums – eller närprogressiva eller progressiva glasögon. Mjuka kontaktlinser kan vara svårt att tillpassa efter ett ingrepp med ögonlaser.
Översynthet (hyperopi)
Översynthet beror på att ögat är för kort i förhållande till sin brytkraft, vilket leder till att ljuset bryts till en punkt bakom näthinnan. Det går att korrigera med plusglas och kontaktlinser.
Hos yngre personer med mild till måttlig översynthet kan ögats muskler spänna sig och ändra linsens brytkraft så att bilden hamnar på näthinnan och ger skarp syn. Därför är oftast inte suddig syn det primära symptomet. Vanliga symptom på översynthet är huvudvärk vid pannan och/eller tinningarna och att ögonen känns trötta och ansträngda vid närarbete som läsning eller bildskärmsarbete.
Vid kraftig översynthet är synen väldigt suddig på nära håll, men även på långt håll. Det är viktigt att det upptäcks och korrigeras i tid hos barn, annars kan det påverka synutvecklingen negativt och resultera i skelning.
I skolan testas synen på en syntavla som motsvarar seendet för långt håll. Därför upptäcks sällan översynthet hos barn och unga eftersom synen är skarp på avstånd, men det är vid närarbete som problemen uppstår. Det kan ge koncentrationssvårigheter och försämra inlärningsprocessen. Vi rekommenderar att alla barn och unga borde göra en synundersökning för att vid behov få glasögon eller kontaktlinser som kan underlätta inlärningen.
Eftersom barns ögonmuskler många gånger är väldigt starka kan man behöva göra en synundersökning med Cycloplegi. Det innebär att man ger ögondroppar som gör att musklerna till ögats lins slappnar av. Därefter kan man få fram det exakta synfelet och vid behov korrigera med glasögon eller kontaktlinser. Vår magisteroptiker har behörighet för att droppa Cycloplegi.
När ögat börjar bli ålderssynt blir synen suddig på nära håll och det kan även bli svårt att växla seendet mellan avstånd och nära håll. Det kan korrigeras med glasögon eller kontaktlinser. Generellt blir översynta tidigare ålderssynta än personer med andra synfel.
Astigmatism (brytningsfel)
Astigmatism beror på att hornhinnan eller ögats lins har en ojämn form. För att ljusets strålar ska fokuseras till en punkt på näthinnan behöver ögats yta vara lika rund och jämn som en fotboll. Vid astigmatism har ögats yta en ojämn form i likhet med en amerikansk fotboll. Det gör att ljusstrålarna bryts oregelbundet och sprider ljuset till näthinnan istället för att fokuseras till en punkt.
Synen upplevs suddig på avstånd och nära håll och bokstäver kan ses dubbla eller skuggiga. Ögonen kan kännas ansträngda och trötta och det är vanligt med huvudvärk och yrsel. Det går att korrigera astigmatism med cylinderglas eller toriska kontaktlinser. Oftast förekommer astigmatism i samband med närsynthet eller översynthet.
Vid kraftig astigmatism kan mjuka kontaktlinser inte alltid ge full synskärpa eftersom linsen formar sig efter hornhinnans ojämnheter. Då kan stabila kontaktlinser vara ett bättre alternativ för skarpare syn eftersom den ger en jämnare främre yta på ögat.
Astigmatismen kan ligga i axellägen mellan 0-180 grader och delas in i olika grupper. Om astigmatismen är enligt regeln (0-20 eller 160-180 grader) har hjärnan mycket lättare att hantera synfelet än om det är astigmatism mot regeln (70-110 grader) eller sned astigmatism (20-70 eller 110-160 grader).
Åldersynthet (presbyopi)
Hos personer runt 45 år är ögats lins inte lika formbar för att kunna fokusera på nära håll, det kallas för ålderssynthet eller presbyopi. Det är en naturlig process i ögat som gör att man börjar se suddigt på nära håll och att “armarna inte räcker till”. Det kan även vara svårt att ställa om blicken från långt till nära håll och du blir beroende av bra ljus vid läsning.
När ögats lins blir mer stel med tiden ökar styrkan i korrektionen för nära håll. Vid 45 års ålder är additionsbehovet ca +1.00 dioptrier med avståndskorrektionen i grunden och vid 65 års ålder har det successivt ökat till +2.50 dioptrier.
Det finns olika korrektioner att välja mellan för att se tydligt, läsglasögon, progressiva glas, bifokala glas, rums – eller närprogressiva glas samt kontaktlinser. Det finns även kirurgiska metoder som kan korrigera ålderssyntheten.
Oftast används progressiva glasögon som ger tydligt seende på långt håll, men även har en osynlig övergång till en läsruta i nedre delen av glaset. Bifokala glasögon fungerar på samma sätt som progressiva men har en synlig läsruta i glaset.
Väljer man kontaktlinser finns det multifokala kontaktlinser som är uppbyggda av olika zoner av styrkor för att kunna se tydligt när man växlar mellan långt och nära håll. Fördelen med multifokala linser är att man behåller djupskärpan, men det kan inte ge full synskärpa på både avstånd och nära håll. Här får man kompromissa och välja vilket avstånd som skarp syn är mest prioriterad.
Fungerar inte mutlifokala linser kan man även testa monovision som innebär att man har en avståndslins på ena ögat och en läslins på det andra. Hjärnan lär sig efter ett tag att skifta fokus mellan ögonen beroende på vilket avstånd man tittar på. Nackdelen är att man förlorar djupskärpan.
Jobbar man mer än en timme per dag framför en bildskärm har man rätt till att få en synundersökning bekostad av sin arbetsgivaren. Arbetsglasögon kan tillpassas om det finns behov. Prata med din arbetsgivare för att kontrollera eventuella avtal som gäller.
Boka en tid idag!
Vi gör vårt bästa för att du ska hitta en tid som passar dig.